Oletko ikinä tehnyt ostoksia netissä? Useimmat meistä on, ja jos vastasit kyllä, millainen nettishoppailija olet? Vai teetkö ostoksesi vain “vanhanaikaisesti” käyden kivijalkaliikkeissä? Shoppailu, kuten monet muutkin sosiaaliset toiminnotm on viety nettiin jo vuosia sitten, mutta suomalaisessa kulttuurissa sen suosio ja kasvu ei varmaankaan näy niin selkeästi kuin Yhdysvalloissa.
Ongelmana saattaa olla juurikin suomalainen perusskeptisyys kaikkea kohtaan: onko sivusto luotettava? Ovatko kuvat todenperäisiä? Ovatko tuoteselostukset paikkaansapitäviä? Mitä jos tuotetta ei toimiteta ajoissa tai ylipäätään ollenkaan? Mitä jos rikolliset saavat tietää pankkiyhteyteni tunnukset jotain kautta ja vievät rahani? Mitä jos ostolomakkeen kautta saankin viruksen koneelleni? Ja mitä jos ostoskokeiluni paljastuukin kovin miellyttäväksi; jään koukkuun ja erakoidun vain kotona tuhlaten kaikki rahani koneen ääressä? Nettishoppailua vastaan pystyy siis keksimään parissa sekunnissa lukuisia vastalauseita. Silti nettishoppailu on kasvanut hyvin nopeaan tahtiin kaikkialla maailmassa. Kuinka se on ollut mahdollista?
WWW metricsin mukaan esimerkiksi yksistään australialaisten nettishoppailun odotetaan kasvavan kymmeneen miljardiin dollariin vuodessa seuraavan viiden vuoden aikana. Yhdysvalloissa taas Forrester Researchennustaa noin 370 miljardin dollarin myyntiä nettikaupoissa vuoteen 2017 mennessä. Läntisessä Euroopassa taas kasvua nettikaupassa nähdään vuosittain n. 11 % verran. Myyntilistojen kärjessä ovat lähes aina samat kolme tuotekategoriaa; vaatteet, tietokoneet ja elektroniikka muodostavat suurimmat myynnit, yhteensä jopa 40 % kokonaismyyntiluvuista.Kulutustuotteista suurena ja kasvavana tuotekategoriana ovat olleet myös kosmetiikka ja kauneudenhoitotuotteet. Maailman suurimmat markkinat kosmetiikalle ja kauneudenhoitotuotteille löytyvät Yhdysvalloista, jossa kokonaismyynti ylsi melkein 55 miljardiin dollariin vuonna 2012. Lisätietoja nettikaupan myyntiluvuista saa esimerkiksi Statistan verkkosivuilta tai E-tailerista. Netistä löytyy edellä mainittujen lähteiden lisäksi paljon sivustoja, joissa neuvotaan kuinka tuotteita voi turvallisesti ostaa kotisohvaltaan tietokoneen ääressä. Hyviä vinkkejä kauneudenhoitotuotteiden ostoon löytyy toisesta artikkelistamme ‘Kauneustuotteiden ostaminen internetissä’. Artikkelissa kerrotaan hieman turvallisista maksuvaihtoehdoista sekä yhdestä luotettavasta nettikaupasta ja sen valikoimasta. Kannattaa vilkaista!
Nettishoppailu on loppujen lopuksi hyvin samanlaista kuin torilla ostosten tekeminen. Valitset itsellesi luotettavat myyjät ja teet hintatutkimusta muistakin kojuista ennen ostopäätöstäsi. Maalaisjärki on hyvä ottaa mukaan tässäkin asiassa.